Tips om anders te denken

Afvallen is niet zomaar een trucje. Wanneer je een gezondere levensstijl wil, zul je oude patronen moeten doorbreken, je voedingspatroon veranderen en meer bewegen. Maar het allerbelangrijkste is dat je anders moet gaan denken. Maar hoe doe je dat nu, anders denken? Ik geef je een aantal tips die je zeker gaan helpen op weg naar een slanker lichaam en een gezonde levensstijl.

Wat wil je nu écht?

Ken je dat? Weer iemand jarig op het werk, weer een afscheid of weer een jubileum. Soms ligt er meerdere keren per week iets lekkers voor je klaar bij de koffieautomaat op het werk. Voor de gezelligheid neem je het bordje taart aan, gedachteloos neem je die Mars mee naar je bureau en die pot pepernoten is om vijf uur op een of andere manier altijd leeg. Maar heb je er nu echt van genoten?

Er komt zoveel op ons pad in het dagelijks leven dat de eerste stap naar een gezondere levensstijl is, je bewust te zijn van wat je allemaal eet maar nog belangrijker: waar je nu écht van geniet. Ben je geen zoetekauw maar eet je braaf alle traktaties op? Gun jezelf komend weekend een bakje chips maar in ruil daarvoor laat je alle zoetigheid op je werk staan. Geloof me, je geniet meer als je ergens naar uitkijkt én je het hebt verdiend.

Schrijf het op!

We noemden het hierboven al even: het is belangrijk om je bewust te zijn van wat je allemaal eet. Hou de komende weken een dagboekje bij waarin je noteert wat je allemaal eet. Schrik niet, de eerste dagen zul je versteld staan van wat je stiekem allemaal tussendoor pakt, zonder erbij stil te staan. Door alles te noteren in een boekje, je agenda of een handige app, krijg je inzicht in je eetpatroon. Zowel wát je allemaal eet, maar ook op wélke momenten je eet. Wanneer je weet wanneer je moeilijke momenten hebt, kun je in je voedingspatroon hier rekening mee houden en zorgen dat er een verantwoorde snack klaarligt voor dat moment.

Moeten vs. willen

‘Ik ben op dieet, dus ik mag dat niet.’ Een van de belangrijkste denkwijze om aan te passen wanneer je wilt afvallen is dat je niets mag. Als kind weet je al dat op het moment dat iets je verboden wordt, het dés te aantrekkelijker wordt. Tegen jezelf en je omgeving zeggen dat je iets niet mag, werkt maar voor korte duur. Ken je die roze olifant waar je niet aan mag denken? Daar heb je hem al.

Vervang het woordje ‘mag’ eens door het woordje ‘wil’ wanneer jou iets wordt aangeboden. ‘Nee, dank je, maar ik wil vandaag geen taart.’ Hoor je het verschil? Je hebt zojuist de regie teruggenomen over je eigen afvalproces. Verschuil je niet achter regels en wat anderen je opleggen. Het gaat erom wat jij zelf wil. Je wil een gezondere levensstijl, je wil die ene broek weer passen en dus wil je – vandaag- geen taart.

Een denkwijze of patroon veranderen doe je niet van de ene op de andere dag. Maar als je er nooit mee begint, zal het ook nooit gebeuren. Daag jezelf dus uit en ga aan de slag. Succes!

Liefs,

2 antwoorden
  1. Jacqueline
    Jacqueline zegt:

    Heel herkenbaar wat jij hierboven schrijft! Na weken van uitstelgedrag en zeggen dat ik iets niet mag ( maar stiekem wel wil) afgelopen maandag toch weer begonnen met je eerste boek. Dit is dus dag 5, maar wat voel ik me nu al fijn!! Heb je boeken al zo vaak gebruikt maar de motivatie was ver te zoeken dit keer. Nu was ik op zoek naar extra motivatie om dit vol te houden, dit artikel komt dus als geroepen! Dankjewel Sonja

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *