Heerlijk avondje is gekomen…

En? Heb jij de pepernoten kunnen weerstaan? De zomer – vooruit, die dit jaar ook erg lang heeft volgehouden – was nog niet voorbij of de pepernoten lagen al overal in de winkel. Hoewel ik zelf het liefst zo lang mogelijk genoot van zomerse hapjes zoals meloen of een smoothie, kondigt de komst van de pepernoten wél een bijzondere tijd aan. Want het heerlijk avondje is gekomen…

Gehuld in pyjama en sloffen sloop ik vroeger in alle vroegte de trap af om te kijken of die lieve Sint ons niet was vergeten. Met bonzend hart opende ik de deur naar de gang waar onze schoentjes netjes op een rij stonden te wachten. Wanneer de Sint inderdaad was langs gekomen – de peen en de vele tekeningen waren immers weg – gilde ik het uit van plezier. Op de voet gevolgd door mijn broer en zus graaiden we de pepernoten en gekleurde suikermuisjes bij elkaar en stalden alles uit op de grote eettafel, die centraal stond in onze keuken. Met de schemer van de vroege ochtend door de kier van de gordijnen, speelden we dan met de kleine cadeautjes die we vonden in onze schoenen. We keken elkaar met glimmende ogen van plezier aan, terwijl onze ouders het ontbijt klaarmaakte.

Die magie, van dát moment, wil ik graag vasthouden en doorgeven aan mijn eigen kinderen. De geborgenheid van de ochtendschemer, de gezelligheid van het gezamenlijk ontbijt en de opwinding over onverwachte cadeautjes en snoepgoed is een jeugdherinnering die je elk kind gunt.

Hoewel mijn oudste jongens al lang niet meer geloven, blijft de magie bestaan en houden ze de traditie maar wat graag in ere voor mijn jongste, die, net als ik vroeger, met een verwachtingsvolle blik liedjes zingt bij de haard in afwachting van de goede oude sint. Rond Sinterklaas zorg ik altijd voor een fijne avond met het gezin. Terwijl het buiten donker en guur is, is het binnen lekker warm. Ik steek kaarsjes aan, er liggen cadeautjes klaar en we snoepen onze buik rond aan de pepernoten en gevulde speculaas. Sinterklaas is voor ons de perfecte gelegenheid om gezellig met het gezin lekker te gaan gourmetten aan onze eettafel, net als vroeger. En weet je wat het mooie van gourmetten is? Je kunt met knapperige groenten, stukjes kip en lekkere salade al die pepernoten direct weer compenseren. Zo kun je onbezorgd genieten!

Ik kijk er alweer ontzettend naar uit, ons heerlijk avondje. Heb jij ook een Sinterklaastraditie?

Liefs,

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *