Deel 1: Wat wandelen positief voor je kan betekenen

,

Zoals jullie vast weten, wandel ik vaak én geniet ik er enorm van. Meestal loop ik dagelijks een flink stuk:  zo’n 10.000 stappen. Dat is ongeveer 7 kilometer. Ik trek altijd een sportieve outfit aan en draag goede wandelschoenen. Dit om blessures te voorkomen en het brengt me gelijk in de juiste stemming. Als je wandelt gaat je stofwisseling enorm omhoog en verbrand je, met die wandeling van 7 km, zo’n 500 kcal.
Als je wilt afvallen is wandelen afgewisseld met krachttraining dé ideale combinatie. Met alleen gezonde voeding kom je een eind. Maar investeer je in gezond eten, wandelen en ook een paar keer krachttraining per week, dan kom je nóg lekkerder in je vel te zitten.

Wat wandelen nog meer oplever is dat ik beter slaap. Ik word er lekker rozig van als ik buiten heb bewogen en dit werkt door in een ontspannen lichaam.
Verder zorg ik voor sterke botten en soepele gewrichten. Het wandelen bevordert de goede kwaliteit van mijn kraakbeen, omdat je gebruik maakt van de zwaartekracht.
In de maanden april tot oktober maakt mijn lichaam, onder invloed van de zon, ook vitamine D aan. Het liefst loop ik dan in een kort broekje met shirtje om mijn huid zoveel mogelijk aan de zon bloot te stellen. De felle zon vermijd ik wel tussen 11.00 en 15.00 uur. In de andere maanden van het jaar, neem ik een supplement. Een tekort aan vitamine D kan nadelige gevolgen hebben voor de aanmaak van stevige botten en tanden. Heb je langdurige hoge tekorten dan zou osteoporose kunnen ontstaan. Dat is een aandoening dat de botten verweken. Ook speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Verder maak ik serotonine, het gelukshormoon, aan. Na ongeveer 30 minuten flink doorstappen komt dit vrij in je hoofd. Dit zorgt voor een instant geluksgevoel en maakt blij. Wandeltherapie wordt ook al jaren, met succes, ingezet als onderdeel bij Depressie therapie bijvoorbeeld.

Wandelen is een vaste routine geworden in mijn leven en ik kan eigenlijk niet meer zonder. Het maakt me sterk zowel lichamelijk als geestelijk. Hoe ervaar jij je je gemoedstoestand als je wandelt? Merk je ook verschil in hoe je je voelt voor en na je wandeling?
Wandel je nog niet of wil je ermee gaan starten? Zorg altijd voor goede wandelschoenen en trakteer jezelf op een mooie sportoutfit. Kleed je ’s winters in laagjes en zomers in een korte broek met shirtje om de Vitamine D aan te maken. Onderschat de kracht van kleine stapjes niet en ga ervoor!

Liefs Sonja

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *