Boost je weerstand

,
Sonja Bakker met appel

In het afgelopen corona-jaar is wel duidelijk geworden hoe belangrijk het is om goed voor je lichaam te zorgen. Je immuunsysteem zorgt er voor dat je beschermd wordt tegen ongewenste ziekmakende indringers, zoals bacteriën en virussen. Daarom is het zaak je afweersysteem zo gezond mogelijk te houden. Naast het coronavirus, heersen er nu in de winter ook verschillende andere virussen en daar moeten we ons tegen wapenen. 

Hoe sterk je immuunsysteem is, hangt af van verschillende factoren. Het is gedeeltelijk genetisch bepaald, maar is ook afhankelijk van je omgeving en leefstijl. Je hebt dus zelf wel degelijk invloed op een gezond afweersysteem.

Voor een gezonde weerstand moet je letten op het volgende:

Eet gezond. Het is belangrijk om gevarieerd te eten, te veel suiker te vermijden en te zorgen voor voldoende vezels uit groente en fruit. Drink geen/nauwelijks alcohol.

Drink voldoende water (gemiddeld 1,5 á 2 liter per dag). Water vermindert hongergevoel, versnelt je stofwisseling en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen.

Beweeg. Lichaamsbeweging stimuleert je bloedsomloop, geeft energie en verbetert je humeur.

Vermijd stress. Langdurige stress zorgt er voor dat er stresshormonen vrijkomen die ontstekingsreacties kunnen veroorzaken, waardoor je immuunsysteem kwetsbaar wordt.

Slaap voldoende. Tijdens je slaap vinden er verschillende processen plaats waardoor je lichaam kan herstellen. Het is dus van belang om voldoende te slapen. Hoeveel slaap je nodigt hebt, verschilt per persoon, maar het is gemiddeld 7,5 uur per nacht.

De volgende voedingsmiddelen geven je immuunsysteem een boost en zijn nog lekker ook!

Noten: deze geven je afweersysteem een enorme boost en houden virussen tegen. Kies wel voor ongebrande en ongezouten noten; daar zitten de meeste voedingsstoffen in.

Yoghurt: zorgt ervoor dat je darmen gevuld worden met goede bacteriën. Zo helpt yoghurt ziektekiemen te bestrijden en deze goede bacteriën houden een gezonde darmflora in stand. 

Makreel: heeft een hoog gehalte omega-3 vetzuren. Dit helpt de witte bloedcellen in je lichaam om ziekteverwekkers aan te pakken. Per week is 70 gram makreel al voldoende om aan de advieshoeveelheid omega-3 vetzuren te komen  per dag. 

Bosbessen: werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend én ze beschermen tegen verschillende ziekten. Echte vitaminebommetjes dus!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *