4 redenen waarom je wel sport maar tóch niet afvalt

Je sport op de verkeerde manier
Sporten is sporten, zou je denken. Je hebt bij de sportschool een fijne routine ontwikkeld: 4 keer in de week doe je een uurtje cardio en 2 keer in de week loop je hard. Behoorlijk veel, vind je zelf. Maar hoe kan het dan dat de kilo’s zo hardnekkig op die weegschaal blijven staan?

Veel vrouwen vallen niet af omdat ze op de verkeerde manier sporten. Als je voortdurend dezelfde workouts doet, bijvoorbeeld alleen maar cardio, dan went je lichaam hieraan en zal het hierop inspelen. Het past zich dus gewoon aan!

Probeer daarom zoveel mogelijk af te wisselen. Een gouden combinatie is 2 keer per week krachttraining en 1 keer per week cardio. Je lichaam krijgt dan niet te tijd om zich aan te passen en wordt elke keer weer geprikkeld. Je zult zien dat je hierdoor ook sneller vet gaat verbranden.

Je hebt veel stress
Veel vrouwen hebben last van stress. Ze moeten alle ballen in de lucht houden. Sociale contacten onderhouden, het huishouden, de kids, carrière maken, zelf nog een beetje ontspannen… Dit is vaak te veel en kan tot veel stress leiden.

In stresssituaties maakt het lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon was nuttig in de tijd van de jagers- en verzamelaars, omdat dit hormoon je helpt om te vechten of te vluchten. Maar bij stress vandaag de dag hoeveel we niet te vechten of te vluchten.

Alle vrijgekomen cortisol kan daarom geen kant op en slaat zich op in je lichaam. Hierdoor houdt je lichaam sneller vet vast en heb je ook sneller honger. Wil je dus afvallen? Sport dan voldoende, maar werk ook aan je mentale rust.

Je eet te weinig
Ja, het kan echt. Je kan ook te weinig eten en hierdoor niet afvallen! En dat heeft ook weer te maken met het stresshormoon cortisol. Als er meer energie uit je lichaam gaat dan dat er binnenkomt, kan je lichaam in de stress schieten. Het ervaart een tekort en een gemis, en zal daarom meer vet vasthouden.

Als je dus veel en regelmatig sport, is het belangrijk dat je daar goed bij blijft eten. Zo min mogelijk eten is geen manier om af te vallen. Je moet gezond en genoeg eten om de nodige kilo’s kwijt te raken, vooral als je veel sport!

Je eet niet gezond
Sporten is een goed uitgangspunt om af te vallen. Je moet je lichaam in beweging brengen om calorieën te kunnen verbranden. Maar met sporten alleen kom je er niet! Sport je heel veel, maar blijf je gewoon hetzelfde eten? Dan zul je waarschijnlijk niet veel resultaat zien op de weegschaal. Het is erg belangrijk dat je ook je voedingspatroon aanpast als je wilt afvallen: gevarieerd eten, kleinere porties en minder calorieën. Pas dan zul je vrolijk worden van de weegschaal.

Benieuwd hoe je naast het sporten gezond kunt eten? Bekijk mijn nieuwe online afslankprogramma. Tijdens dit programma krijg je toegang tot 500+ heerlijke en gezonde recepten! 

Liefs,

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *